Странке

ИК СНСД: Приступ ММФ политички је усмјерен на урушавање уставног поретка БиХ

ДОДИК: БУДЕ ЛИ СЕ ИШЛО НА РУШЕЊЕ РС – СРПСКА НЕМА НАМЈЕРУ ДА ОСТАНЕ У БиХ“
  • Извршни комитет закључио да се у оквирима разговора Владе Републике Српске са ММФ о новом аранжману морају очувати уставна позиција и надлежности Републике Српске и да Влада треба да одбије сваки аранжман којим се тражи било какав пренос надлежности и политичко условљавање
  • Инвестиције у РС у наредној години биће око 20 одсто БДП-а или око двије милијраде КМ, а то обухвата све инвестиције и државе и приватног сектора – од изградње хидроелектрана на Дрини, преко аеродрома у Требињу и аутопутева  
  • Милорад ДОДИК: „Сматрамо да оно што ММФ нуди не треба прихватити. ММФ злоупотребљава посљедице пандемије и покушава наметнути политичке аранжмане. Не треба прихватити ниједан захтјев који је на штету РС и подразумијева пренос надлежности“

ИЗВРШНИ комитет СНСД сматра да приступ БиХ Међународног монетарног фонда (ММФ) не уважава реалну ситуацију у БиХ, злоупотребљава посљедице изазване пандемијом вируса корона и политички је усмјерен на урушавање уставног поретка БиХ, што је неочекивано од свјетске финансијске организације.

– Извршни комитет (ИК) сматра да се у оквирима разговора Владе Републике Српске са ММФ-ом о новом аранжману морају очувати уставна позиција и надлежности Републике Српске и да Влада одбије сваки аранжман којим се тражи било какав пренос надлежности и политичко условљавање – наведено је на ФБ страници СНСД.

– СНСД је подржао Приједлог буџета и Програм економских реформи за 2021. годину и посланици ове странке гласаће у Народној скупштини за то – рекао је лидер СНСД-а Милорад Додик након сједнице Извршног комитета странке.

На сједници је констатовано да се амандмани на буџет и реформе одвијају под веома тешким условима пандемије која се одражава на економско-социјалну компоненту.

Он је истакао да Извршни комитет СНСД-а подржава политику очувања достигнутог нивоа плата у Републици Српској, те да су у овој странци одлучни да то не доводе у питање у наредној години.

Такође, Извршни комитет подржава одлуку о усклађивању плата и пензија која подразумијева повећање пензија од 1. јануара.

Предсједник СНСД је рекао и да је битно да се очува макроекономски оквир и да Република Српска у наредним годинама санира штете проузроковане пандемијом.

„Ниво поврата дугова ће порасти око 150 милиона КМ у односу на ову годину и зато је битно да буџет буде уравнотежен и стабилан“, рекао је Додик наглашавајући да ће се у идућој години знатно мање новца трошити на путовања.

Указао је да ће инвестиције у наредној години бити око 20 одсто БДП-а или око двије милијраде КМ, а то обухвата све инвестиције и државе и приватног сектора – од изградње хидроелектрана на Дрини, преко аеродрома у Требињу и аутопутева.

„Сматрамо да оно што ММФ нуди не треба прихватити. ММФ злоупотребљава посљедице пандемије и покушава наметнути политичке аранжмане“, рекао је Додик истичући да не треба прихватити ниједан захтјев који је на штету РС и подразумијева пренос надлежности.

На сједници Извршног комеитета СНСД-а било је говора и о правосуђу, а констатовано је да се правосудни систем БиХ не заснива на Уставу те да је СНСД спреман да учествује у реформи правосуђа.

„СНСД неће прихватити и одбацује анти Тегелтијин закон. Неуспјех правосуђа је неуспјех међународне заједнице и њиховог мешетарења“, рекао је Додик.

СНСД ће тражити да НСРС упути захтјев Високом представнику БиХ и затражи извјештај о раду високог представника, а такав захтјев биће упућен и Србији – да и она тражи један такав извјештај јер је то обавеза високог представника.

„Одбацујемо могућност било каквог интервенционизма и атмосферу која се жели направити да се интервенише“, рекао је Додик истичући да сва рјешења морају да буду дио дијалога сва три народа и два ентиета у БиХ.

Он је још једном поновио да „уколико се иде на рушење Републике Српске, Република Српска нема намјеру да остане у БиХ“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар