Главно Странке

Илић позвао Станивуиковића на што скорије усаглашавање ставова за ванредну скупштину

БУЏЕТ ГРАДА НЕ СМИЈЕ БИТИ АЛИБИ ЗА СУКОБЕ, НЕМИРЕ И ПОЛИТИЧКЕ ПРОМОЦИЈЕ
  • Предсједник Скупштине Бањалуке Младен ИЛИЋ: За помоћ здравственим радницима планирали смо да исплатимо четири милиона КМ, а јучерашњим амандманом градоначелника је предвиђено око 100.000 или 150.000
  • Драгослав ТОПИЋ: «Градоначелник се позива на пословник, а затим у вечерњим часовима каже да неће извршавати амандмане које ми усвојимо и који њега не интересују, те да ће на тај начин кршити на законит начин донесену одлуку о извршењу буџета»
  • Невен СТАНИЋ: На сцени је покушај да се направи сукоб Бањалучанина против Бањалучанина, што је непримјерено, непотребно и неприхватљиво, као и да се буџет користи као инструмент за сукобе

ПРЕДСЈЕДНИК Скупштине града Бањалука Младен Илић позвао је данас бањалучког градоначелника Драшка Станивуковића да у што скоријем року закаже састанак са представницима свих политичких субјеката у локалном парламенту ради договора о одржавању ванредне скупштинске сједнице, на којој би се расправљало о градском буџету.

Илић је навео да је позив градоначелнику упутио данас, те додао да би на дневни ред ванредне сједнице требале да буду уврштене двије тачке – приједлог буџета за ову годину и приједлог одлуке о извршењу буџета.

Он сматра да је претходно потребно одржати заједнички састанак на којем би се покушали усагласити ставови градоначелника и скупштинске већине.

– У другом дијелу јучерашње сједнице могло се видјети да постоји шанса за договор и да сви субјекти у Скупштини града дођу до усаглашавања ставова – рекао је Илић.

Он је истакао да је став скупштинске већине јасан, те да Бањалука треба да усвоји буџет и да је то могуће у наредној седмици, уколико исто мишљење има и градоначелник.

– Налазимо се у ситуацији која није једноставна ни политички нити економски, ни на било који други начин и сматрамо да је на овај начин можемо релативно брзо ријешити, али нам је за то потребан договор свих страна -рекао је Илић.

Говорећи о приједлогу Станивуковића да се усвоји девет од 11 амандмана које је упутила скупштинска већина на приједлог буџета, Илић је рекао да ти амандмани нису могли бити усвојени јер су то нови амандмани, који укључују нове цифре.

– На примјер, за помоћ здравственим радницима планирали смо да исплатимо четири милиона КМ, а јучерашњим амандманом градоначелника је предвиђено око 100.000 или 150.000 – рекао је Илић.

Он је додао и да скупштинска већина сматра да нема смисла да се амандмани које је предложила усвоје, уколико их градоначелник неће уврстити у буџет.

Шеф Клуба одборника СНСД-а у градској скупштини Драгослав Топић позвао је Станивуковића да се врати у законске оквире, на чему и сам инсистира, те да амандмане предлаже у складу са Пословником, а не да их усмено предлаже.

– Градоначелник се позива на Пословник, а затим у вечерњим часовима каже да неће извршавати амандмане које ми усвојимо и који њега не интересују, те да ће на тај начин кршити на законит начин донесену одлуку о извршењу буџета – рекао је Топић.

Он је позвао Станивуковића да испоштује Закон о буџетском систему, те да у скупштинску процедуру упути нови приједлог буџета у складу са Пословником.

– Што се нас тиче, то може да буде и у недјељу у вечерњим часовима, само нека најави и дочекаћемо раширених руку нови приједлог буџета, који је усаглашен и који ће задовољити потребе свих грађана Бањалуке – рекао је Топић.

Он је додао да скупштинска већина и СНСД неће насједати на јучерашње провокације, подјеле грађана, нити ће изводити грађане на улицу, те да је њихова примарна политика развој града.

Одборник Уједињене Српске у градској скупштини Невен Станић рекао је да је Приједлог буџета, који јуче није усвојен у градској скупштини, алиби за немире и сукобе, али и политичке промоције.

– На сцени је покушај да се направи сукоб Бањалучанина против Бањалучанина, што је непримјерено, непотребно и неприхватљиво, као и да се буџет користи као инструмент за сукобе – рекао је Станић.

Скупштина града Бањалука није јуче усвојила Приједлог буџета за ову годину, јер није имао потребну већину гласова одборника.

Скупштинска већина није тражила да се одборници изјашњавају о амандманима које је предложила, а за буџет је гласало 12 одборника, док је 17 било уздржано.

Буџет града за ову годину био је предложен у износу од 149.770.000 КМ.

1 коментар

Кликни овде да поставиш коментар