Одабрано Свијет

Ердоган објавио пjесму о Аја Софији која је манифест и химна неоосманизма

ПЕВА ЈЕ ДЕВЕТ ПЕВАЧА НА ДЕВЕТ ЈЕЗИКА МЕЂУ КОЈИМА СУ И ШИПТАРСКИ И БОСАНСКИ
  • Цариград је освојио и Свету Софију, која је старија од ислама, у џамију претворио Мехмед II Фатих, а у Ердогановој песми се припадници муслиманских народа називају поносним „Фатиховим унуцима“
  • Последњи стих – „Ужелели смо се једни других“ – може да се тумачи и као да су се припадници девет народа, укључених у Ердоганов пројекат, ужелели Аја Софије џамије, а тобоже и она њих. Може, али пре ће бити да се њиме тврди да су се народи који су некада били у границама турске империје ужелели једни других

КЕМАЛ Ататурк је Свету Софију 1934-те претворио у музеј јер је био свестан да је њено претварање у џамију након турског освајања Цариграда било злочин против православља. А и цивилизацијски злочин.

Реџеп Тајип Ердоган је поновио тај злочин Мехмеда II Фатиха. Само, његов злочин је већи јер је дошао 90 година након Ататурковог полуизвињења православљу.

Толико већ да га никада и ничим неће моћи ни оправдати ни `опрати`. Заправо, враћањем Јустинијановог храма православнима, делимично – враћањем `Ататурковог статуса`.

Ердоган своје насиље, у сваком случају, неће ни оправдати ни опрати опевавањем свог злочина-греха. А већ је покушао.

Објавио је преко свог твитер-налога спот са песмом посвећеном „Аја Софији у Истанбулу“.

Певају је – по деоницама – певачи из девет различитих земаља у којима живе муслимани. Конкретно: на киргиском, босанском, албанском, арапском, азербејџанском, курдском, свахилију, бенгалском и турском.

Песма се може назвати Ердогановом, иако је извесно да он није аутор њених стихова. Јер, та песма је својеврсна замаскирана химна његовом неоосманизму. Уосталом, ево њених репрезентативних стихова:

„Аја Софијо, од олуја и жарког сунца

сакрићемо се у твојој сенци.

Без устручавања ћемо

стајати пред тобом,

а ти ћеш се поносити

Фатиховим унуцима.

Аја Софијо, ти ниси камен,

име твоје хвалимо широм света.

Ужелели смо се једни других.“

Бошњак, Зејд Шото, пева деоницу:

 

„Аја Софија, стаћемо пред тебе усправно,

Без стида, бићеш поносна на освајача твога.“

Ердоган, ево, и не крије превише да припаднике свих муслиманских народа, у сваком случају – оне који говоре на девет побројаних језика, сматра „Фатиховим унуцима“.

А они који су певали у име својих народа очито нису имали ништа против да се у Ердоганове амбиције укључе као „Фатихови унуци“.

Могуће је да ће чак и сами веровати да се Света Софија, која је девет векова била хришћанска богомоља која је старија и од самог ислама, поноси њима.

Стих – „Ужелели смо се једни других“ – може да се тумачи и као да су се припадници девет народа, укључених у Ердоганов пројекат, ужелели Аја Софије џамије, а тобоже и она њих. Може, али пре ће бити да се њиме тврди да су се народи који су некада били у границама турске империје ужелели једни других.

А Ердоган не крије да жели да то буде погонско гориво за његове неоосманске, неоимперијалне аспирације…

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/erdogan-objavio-pesmu-o-aja-sofiji-koja-je-manifest-i-himna-neoosmanizma

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар