Одабрано Свијет

Ердоган: Запад је погрешно проценио кризу у Украјини – следе радикалне политичке промене у свету

НАГЛАСИО ДА СУ ЗАПАДНИ ЛИДЕРИ РАЗМИШЉАЛИ „САМО О АКТУЕЛНОМ ТРЕНУТКУ“
  • „Сада у свету богати постају још богатији, а јаз између различитих група становништва се само повећава. Ова мрачна слика биће још мрачнија“

Извор: Факти

ТУРСКИ председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да је Запад погрешно проценио последице кризе у Украјини.

Током говора у Анкари, нагласио је да су западни лидери „размишљали само о актуелном тренутку“. И додао:

„Нажалост, догађаје између Русије и Украјине нису оценили са становишта здравог разума. Зато ће у наредном периоду неизбежно ће доћи до радикалних политичких промена у свету“.

По Ердогановом мишљењу, „модерно доба постаје време сукоба, а не просперитета, мира и правде“:

„Сада у свету богати постају још богатији, а јаз између различитих група становништва се само повећава. Милијарде људи од Африке до Азије све теже долазе и до основних намирница. Ова мрачна слика биће још мрачнија“.

Ердоган је подсетио да су сада и земље Европе суочене са питањем како да преживе ову зиму због енергетске кризе:

„Стопе инфлације, које су достигле највиши ниво у последњих 50-60 година, стављају све у тежак положај, укључујући и становнике западних земаља. Све је већа забринутост поводом хране. На самиту (Европске политичке заједнице) у Прагу слушали смо како се лидери питају како ћемо преживети ову зиму. Ми немамо такав проблем“.

Европска унија је 6. октобра усагласила осми пакет санкција Русији који дозвољава да се одреди горња граница за испоруке танкерима руске нафте у треће земље.

То ограничење цена ЕУ ће покушати да наметне од 5. децембра за сирову нафту и 5. фебруара 2023. године за нафтне деривате.

Владимир Путин је 7. септембра упозорио да ће се у случају ограничења цена енергената из Руске Федерације, Запад суочити са потпуним прекидом снабдевања из РФ.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар