Вјере

Иринеј: У Црној Гори се ствара нова нација којој је намењено да истисне СПЦ и све српско

ВУЧИЋ: ПЛАН ИМ ЈЕ ДА ЈОШ СПУСТЕ ПРОЦЕНАТ СРБА ДА НЕ МОГУ БИТИ КОНСТИТУТИВНИ НАРОД
  • Патријарх ИРИНЕЈ: Србима у Црној Гори није било теже ни за време Отоманске империје ни под комунистима. Циљ је да се примени метод које су некада усташе примениле у Хрватској да се протера српски народ и да се тамо уништи Српска Православна Црква
  • Александар ВУЧИЋ: „Ми разумемо став Српске Православне Цркве, али ми морамо да будемо обазривији… Неко у Црној Гори покушава да створи нову цркву, са једним разлогом, а то је да се зове православна, пошто црногорска не може да добије никакву популарност, а све са циљем нестанка српског народа и како се не би чула реч српска“
  • ИРИНЕЈ: Питам себе и све друге да ли Ђукановић има у виду свој народ и стање које је мање-више он створио у Црној Гори. План је да тамо нема Српске Православне Цркве нити православног народа
  • ВУЧИЋ: „Инсистираћемо на јединству српског народа, нећемо дозволити кидање националног српског ткива, јер је неко помислио да могу да се асимилују. Надам се да Патријарх није у праву када говори о протеривању Срба, али сам већ више пута рекао да ми никада никоме не претимо, само прете нашем народу, и да ћемо само бити уз свој народ, а нових ‘Олуја’ и прогона српског живља на балканским просторима неће бити

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић и Патријарх српски Иринеј разговарали су о ситуацији са српским народом и Српском Православном Црквом у Црној Гори.

Патријарх Иринеј је рекао да је да је стање у Црној Гори теже него икада у историји.

„То није било за време Отоманске империје и за време комунизма, који су имали више респекта према Цркви“, истакао је Патријарх на конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, циљ је да се примјени метод које су некада усташе примјениле у Хрватској да се протјера српски народ и да се тамо уништи Српска Православна Црква.

„Питам себе и све друге, да ли Ђукановић има у виду свој народ и стање које је мање-више он створио у Црној Гори, план је да тамо нема Српске Православне Цркве нити православног народа“, каже патријарх Иринеј.

Патријарх каже да се ствара нова нација црногорска, која треба да истисне све што се зове српско.

„Ми поштујемо Црну Гору као државу“, каже Патријарх. „Нажалост, није прихваћено постојање српског народа у Црној Гори, са болом у души позивам Ђукановића да размисли шта ради“, рекао је Патријарх.

Његова Светост Патријарх је, такође, замолио, предсједника Србије Александра Вучића да заштити српски народ у Црној Гори који тамо живи откада живи и Црна Гора и да заштитимо српски народ и Српску Православну Цркву у Црној Гори и њене светиње, које су све српске светиње.

„Ми поштујемо Црну Гору као државу и ја никада нисам чуо да је неко уперио неку реч против црногорске државе“, истакао је патријарх Иринеј.

Вучић: Политика се меша у црквено уређење

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да разумије став Српске Православне Цркве, али да морамо бити обазриви.

„Ми разумемо став Српске Православне Цркве, али ми морамо да будемо обазривији, ми нећемо да радимо оно што су они нама радили“, рекао је предсједник Вучић.

Подсјетио је да је црногорски министар рекао да се Србија мијеша у унутрашње ствари Црне Горе, заборављајући да су се они директно умијешали признајући Косово и Метохију.

„Уз то и данас дају себи за право да коментаришу односе Срба и Албанаца, говорећи какво потенцијално решење би смело да буде, као да то има везе с њима. За нас је посебно интересантна чињеница да се политика меша у црквено уређење, чак оснива и нову цркву. Као што ми то не радимо, сматрам да то није у реду и ни у Црној Гори“, рекао је Вучић.

„Борићемо се свим правним средствима да докажемо међународној јавности да неко у Црној Гори покушава да створи нову цркву, са једним разлогом, а то је да се зове православна, пошто црногорска не може да добије никакву популарност, а све са циљем нестанка српског народа и како се не би чула реч српска“, рекао је Вучић.

Указао је да су готово 30 одсто становништва Црне Горе Срби, да нису дио власти, не могу да добију своја права, и не могу да утичу на политичке и друге значајније ствари у Црној Гори.

Србија ће поштовати захтјев патријарха Иринеја

Вучић је рекао да ће Србија поштовати захтјев патријарха Иринеја да помогне српском народу, нагласивши да Србија воли и поштује свој народ.

„Инсистираћемо на јединству српског народа, нећемо дозволити кидање националног српског ткива, јер је неко помислио да могу да се асимилују. Надам се да Патријарх није у праву када говори о протеривању Срба, али сам већ више пута рекао да ми никада никоме не претимо, само прете нашем народу, и да ћемо само бити уз свој народ, а нових ‘Олуја’ и прогона српског живља на балканским просторима неће бити“, подвукао је Вучић.

Истакао је да Србија и Црна Гора морају да буду најближе државе.

„Не постоји нико ближи и желимо да не постоји у Црној Гори нико ближи од Србије. Морају да разумеју колико је ово болно питање за нас. Ако себи дајете за право да се мешају у унутрашње уређење Србије, немојте молим вас да забраните да исказујемо забринутост за стање и поштовање људских права нашег народа. Ничим вас нећемо угрозити“, нагласио је предсједник Вучић.

Предсједник је рекао да је са Патријархом разговарао и о завршетку изградње храма Светог Саве послије више од 100 година. „Верујем да ћемо ове године то да урадимо, ми ћемо максимално да помогнемо да и 100 година уједињења Цркве у другој половини октобра, као и све велике јубилеје дочекамо заједно, као велики празник, уз светске лидере који су већ најавили долазак“, рекао је Вучић.

Сљедеће године ће покушати да „спусте“ број Срба у Црној Гори

Предсједник је оцијенио да је наредна година у Црној Гори кључна с гледишта интереса српског народа, јер је то година пописа становништва у којој ће многи покушавати са „спусте“ број и проценат Срба у Црној Гори.

„То је намера како Срби не би били важан фактор у будућности и како никада не би могли да буду консититутивни фактор“, рекао је Вучић у обраћању послије разговора с патријархом Иринејом.

Предсједник је подсетио да српски језик још увијек није службени језик у Црној Гори, а да је српско писмо угрожено.

Вучић је поручио да ће се Србија борити за право свог народа демократским средствима, правним, путем, али да никоме неће дозволити да спроводи насиље над Србима.

„Имаћемо довољно политичког легитимитета и снаге да се за то изборимо“, подвукао је Вучић у изјави новинарима након састанка са патријархом Иринејем.

Он је поновио да разумије ријечи патријарха Иринеја, који је, каже, показао велику бригу и тражио још снажније да се Србија укључи, указао да су држави руке прилично везане, али да ће и тако дати све од себе да помогне српском народу у Црној Гори.

На питање какви су механизми помоћи, Вучић је подсјетио да Србија већ много помаже и подржава српска удружења, научну, културну заједницу… и то, каже, више него икада, те да је за Српску кућу у Подгорици издвојено више од три милиона евра.

Помоћ ће се наставити, поручио је и истакао да та помоћ никада није била тајна, као и да никада није била условљавана било чиме, односно да је он сам неријетко био на мети критика људи којима помажемо.

„Наставићемо то да радимо, и одговараћемо на њихове лажи. А, посебно ћемо, ја или Никола Селаковић, да напишемо писмо америчким медијима у којима се појавио текст како иза свега стоје великосрпски и великоруски апетити на Балкану, па ће људи да се изненаде од кога су они заправо тражили аутокефалност 2009/2010. године. Са све именима људи који су долазили у Црну Гору, када је Србија била слаба. Па ће можда многима да буде непријатно и многи у свету ће да открију другачије истине од оних на које су навикли“, рекао је Вучић.

Претходни разговор Вучића и Патријарха био је прије недјељу дана поводом хапшења владике Јоаникија и свештеника Српске православне цркве у Црној Гори.

Тада су упутили подршку вјерницима и свештенству у Црној Гори и изразили забринутост поводом хапшења и статуса Српске Православне Цркве.

Патријарх: Не знам с ким је Ђукановић разговарао 

Патријарх Иринеј каже да не зна с којим представником Српске Цркве је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић разговарао о формирању православне цркве у тој земљи, наводећи да је можда реч о људима из Црне Горе или окружења.

„Не знам, вероватно са људима из Црне Горе или људима изван Црне Горе, можда са нашим комшијама, да не помињем којим“, рекао је Патријарх.

Патријарх Иринеј је рекао да је то стари план и стара намјера која сада оживљава.

Извор: РТС

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар