Vjere Foto

Kusturica u glavnom hramu Oružanih snaga RF: Ovo je dokaz da se Rusija graniči sa Bogom

NAGLASIO DA MU JE TEŠKO DA SHVATI DA JE SVE SAGRAĐENO ZA SAMO GODINU I PO
  • Izjavio: “Ova crkva je simbioza pravoslavnog osećanja i granica vaše domovine. Ovaj hram je plod snage, talenta i vere. Ovo je uporedivo sa delom Leonarda da Vinčija“
  • Priznao je da ga je najviše impresionirao i dirnuo mozaik Spas Nerukotvorni sa Hristovim likom. A to je najveći Hristov lik u svetu

VELIKI broj ruskih medija objavio je da je srpski režiser Emir Kusturica posetio glavni pravoslavni hram Oružanih snaga Rusije, podignut u čast 75. godišnjice pobede u Velikom Otadžbinskom ratu.

Posetu je potvrdilo i Ministarstvo odbrane Ruske Federacije. navelo je da se Kusturica upoznao sa elementima umetničkog i arhitektonskog ukrašavanja hrama, a da ga je najviše impresionirala ikona Spasitelja.

„Ne mogu da verujem – priznao je – da je ovaj kompleks izgrađen za samo godina i po. Ova crkva Oružanih snaga Rusije simbioza je pravoslavnog osećanja i granica vaše domovine. Bez tog osećaja i bez te filozofije, Rusija ne bi bila zemlja koja graniči sa Bogom.

Odmah je dodatno naglasio:

„Ovaj hram je plod snage, talenta i vere“.

Hram su dva dana ranije posetili Vladimir Putin, ministar odbrane Sergej Šojgu i ruski patrijarh Kiril koji će u njemu ubuduće lično bogolužiti.

Kusturica je, inače, razgledao i dvorane i galerije muzejskog kompleksa „Put pamćenja“ u kojem su sabrani istorijski eksponati iz vremena Velikog Otadžbinskog rata. Fotografije, vojni dokumenti, nagrade, oružje, lični predmeti vojnika i oficira

Taj deo kompleksa će ovekovečiti imena svih poginulih boraca Crvene Armije i partizanskih odreda.

Kusturica je ostavio je svoje utiske o celom ko0mpleksu ostavio u knjizi sećanja za počasne goste.

Hram i prateći muzejski kompleks svečano su otvoreni 22. juna. Na dan napada Hitlerove Nemačke i njene ujedinjene Evrope na Sovjetski Savez.  

Kusturica je ono što su u hram ugradili ruski građevinari, umetnici koji su radili freske i mozaike, vajari i ostali uporedio sa „delom Leonarda da Vinčija.

Obećao je će ponovo – i ne jednom – posetiti i hram i muzejski kompleks „Put pamćenja“. Kako je naglasio: „I sa prijateljima i sa rođacima“.

Priznao je da ga je najviše impresionirao i dirnuo mozaik Spas Nerukotvorni sa Hristovim likom.

To je najveći Hristov lik u svetu.

U knjizi sećanja je zapisao: „Moja osećanja se ne mogu opisati rečima. o ovome ću sigurno pisati. Ne poznajem modernu arhitekturu, ali kada vidim ovaj hram – uveren sam da postoji moderna arhitektura“.

http://fakti.org/svjataja-rus/kusturica-u-glavnom-hramu-oruzanih-snaga-rf-ovo-je-dokaz-da-se-rusija-granici-sa-bogom

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar