Влада РС

Карантин у Градишци има 140 кревета, добиће још 60

У МЕДИЦИНСКИ ТИМ УКЉУЧЕНИ И ЉЕКАРИ ИЗ СРПЦА И ПРЊАВОРА
  • Директор Републичке управе цивилне заштите Милан НОВИТОВИЋ: Ми ћемо обављати комплетан посао везан за исхрану људи у карантину. Идеја је била да трошак исхране сносе они који су у карантину, али не постоји могућност за то, па ће трошкове сносити институције Републике Српске
  • Додатни проблем у Градишци сстварају огромне колоне камиона који чекају на прелазак у Хрватску, јер комунална полиција мора да обезбиједи да возачи не излазе из својих кабина, које за њих сада представљају карантински простор из којег не могу да излазе и шетају по граду

МИНИСТАР здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић посјетио је локацију старог Царинског терминала у Градишци гдје би данас поподне требало да буде у функцији шаторски карантин за лица која улазе у БиХ или прекрше мјере изолације.

Шеранић је навео да је дао инструкције на који начин треба организовати положаје кревета у шатору.

„Осјетљиве групе становништва попут трудница и мајки са дјецом треба раздвојити од осталих лица која ће боравити у шаторима. Поставили смо и простор за љекаре и полицију“, рекао је Шеранић.

Он је нагласио да је тражио да Цивилна заштита данас од 17:00 у потпуности стави овај капацитет у функцију.

Шеранић је навео да је у разговору са градоначелником Градишке Зораном Аџићем договорено да ће се овај простор користити и за карантин оних лица која не буду поштовала мјере изолације у Градишци.

Он је додао да су договарали и распореде медицинских тимова јер ће Дому здравља Градишка помагати домови здравља из Прњавора и Српца.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић нагласио је да је Штаб за ванредне ситуације града Градишка још раније донио препоруку да карантинско насеље буде на простору старог Царинског терминала јер на тој локацији постоје сви инфраструктурни предуслови вода, електрична енергија и канализација.

Аџић је поново апеловао на грађане којима је одређена кућна изолација да се тога строго придржавају, јер ће комунална полиција и полиција све који се не буду придржавали спроводити у шаторе у карантин.

„Ми ћемо максимално помоћи Цивилној заштити да се простор карантина стави у функцију. Неопходно је и уредити просторије у згради бившег царинског терминала, да поред шатора постоје и канцеларије и друге просторије за смјештај људи који треба да бораве у карантину“, додао је Аџић.

Он је истакао да додатни проблем у Градишци сада стварају огромне колоне камиона који чекају на прелазак у Хрватску, јер комунална полиција мора да обезбиједи да возачи не излазе из својих кабина, које за њих сада представљају карантински простор из којих не могу да излазе и шетају по граду.

Директор Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић рекао је:

„Поступаћемо према стандардима Свјетске здравствене организације и упутствима Института за јавно здравство Републике Српске. Сви који уђу у Републику Српску ће ићи у карантин, здравствени радници ће радити тријажу и сви за које се процијени да је потребно остаће у карантину. Они за које се процијени да би останак могао да наштети њиховом здравственом стању, остаће у карантину док им се не обезбиједи превоз према дому здравља у њиховој локалној заједници“, појаснио је Новитовић.

Он је навео да је у овом тренутку капацитет карантина у Градишци за 140 особа, 100 у шаторима и 40 у тврдом објекту, али да ће се капацитет проширити за још 60 мјеста.

Према његовим ријечима, комплетан посао везан за исхрану људи у карантину ће обављати Цивилна заштита.

„Идеја је била да трошак исхране сносе они који су у карантину, али не постоји могућност за то, па ће трошкове сносити институције Републике Српске“, истакао је Новитовић и додао да ће особље у карантину имати сву потребну заштитну опрему.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар