РС и матица

Дачић: Приштини звездица и фуснота нису сметале у Тирани а сада јој сметају у Сарајеву

САМИТ СЕЕЦП СУТРА НА ЈАХОРИНИ ПОД ДЕВИЗОМ „БОЉА ПОВЕЗАНОСТ ЗА БОЉИ ЖИВОТ“
  • Сада услови под којима они учествују за њих више нису прихватљиви. Они више неће да буду са звездицом и фус нотом. Проблем је овде у томе што они никада неће да поштују ниједан договор који се постигне
  • „Споразум Приштине и Тиране о координирању спољних политика, који укључује и заједничке амбасаде, говори о покушају стварања Велике Албаније. Пацоли каже да тај споразум представља Албанију и Косово као једну нацију. Шта још треба да се нацрта да неко не жели да види да је у питању стварање Велике Албаније?!“

МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Сарајеву да Приштина не жели да поштује ниједан споразум који је постигнут, па тако ни онај који се односи на учешће Косова у Процесу сарадње у Југоисточној Европи (СЕЕЦП).

Порука је потпуно јасна. Услови су такви да испред свакога од нас пише име главног града, Београд, Софија, Приштина… Нема застава, нема имена држава. Статусно је неутрално. Косово се обележаваа у складу са споразумом са звездицом и фус нотом“, казао је Дачић новинарима у Сарајеву где данас учествује на састанку шефова дипломатија СЕЕЦП.

Према његовим речима, Србија се сложила да Косово учествује у СЕЕЦП и Косово је било захвално“.

Сада услови под којима они учествују за њих више нису прихватљиви. Они више неће да буду са звездицом и фус нотом. Проблем је овде у томе што они никада неће да поштују ниједан договор који се постигне. Већина земаља је изразила жаљење зашто су одсутни“, рекао је шеф српске дипломатије.

Он је Казао да Косову није сметало“ да на тај начин учествује на самиту ове организације у Албанији 2015. године, али да им то смета сада у БиХ.

Коментаришући споразум Приштине и Тиране о координирању спољних политика, који укључује и заједничке амбасаде, који су у уторак у Албанији потписали косовски и албански министри спољних послова Беџет Пацоли и Гент Цакај, Дачић је казао да то говори о покушају стварања Велике Албаније.

Пацоли каже да споразум о заједничкој спољној политици уствари представља Албанију и Косово као једну нацију. Шта још треба да се нацрта да неко не жели да види да је у питању стварање Велике Албаније“, навео је Дачић.

Он се запитао шта би се десило кад би Србија потписала један такав споразум са Републиком Српском.

Да ли је то онда нарушавање територијалног интегритета Босне и Херцеговине или неких интереса? Вероватно би то сви осудили“, навео је Дачић.

Према његовим речима, представници Приштине нису дошли на министарски састанак у БиХ, јер та држава није признала Косово.

Што нису прошле године одбили да учествују у Словенији? Што нису одбили да иду у Албанију? Што су сада отишли у Познањ? Они то не смеју да раде пред некима из ЕУ, али могу да се љуте на БиХ и да врше притисак да БиХ призна Косово. Што се не љуте на Румунију“, рекао је Дачић.

Осим Дачића, на састанку, који се одржан у сарајевском хотелу Холидеј ин, учествовали су и министри спољних послова БиХ Игор Црнадак, Турске Мевлут Чавашоглу, као и високе делегације Бугарске, Црне Горе, Грчке, Хрватске, Северне Македоније, Молдавије, Румуније и Словеније.

Састанку присуствују и представници Европске уније (ЕУ) и Савета за регионалну сарадњу (РЦЦ), док су долазак у БиХ отказале делегације Косова и Албаније.

Састанак претходи Самиту председника 9. јула на Јахорини, којим ће бити окончано председавање Босне и Херцеговине СЕЕЦП под мотом Боља повезаност за бољи живот“.

Регионална иницијатива СЕЕЦП покренута је 1996. године у Софији у циљу јачања регионалне сарадње, сигурности и стабилности.

http://fakti.org/serbian-point/dacic-pristini-zvezdica-i-fusnota-nisu-smetale-u-tirani-a-sada-joj-smetaju-u-tirani

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар