Скупштина РС

Чубриловић: Оправдани захтјеви за укидање Вијећа народа Српске

„БиХ МОЖЕ ФУНКЦИОНИСАТИ САМО УЗ ПОШТОВАЊЕ СЛОВА А НЕ ДУХА ДЕЈТОНА“
  • „Да ли је то изводљиво? У овом тренутку не можемо рећи да ће то бити баш тако, али мислим да треба радити на томе“
  • Народна скупштина ће увијек бити на располагању српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, када и ако уложи вето на одлуке у Предсједништву. Обавеза члана Предсједништва је да, уколико не нађе заједничко рјешење са остала два члана, свој став провјери у Народној скупштини“

ПРЕДСЈЕДНИК  Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да су оправдани захтјеви за укидање Вијећа народа Српске које је основано одлуком високог представника међународне заједнице у БиХ.

„Иницијатива за укидање Вијећа народа је сигурно добра. Да ли је то изводљиво? У овом тренутку не можемо рећи да ће то бити баш тако, али мислим да треба радити на томе“, истакао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, пред посланицима у Народној скупштини ускоро би се могло наћи питање измјене Устава, гђе би требало да буду извршене практичне измјене као што је укидање смртне казне, али и размотрено гашење Вијећа народа.

„У Вијећу народа често је злоупотребљаван институт заштите виталног националног интереса и оправдани су захтјеви за укидање институције која је и основана одлуком високог представника“, рекао је Чубриловић за Радио Републике Српске.

Говорећи о комплетирању новог сазива парламента, Чубриловић је истакао да би избором потпредсједника, на сједници почетком децембра, требало да буде комплетирано руководство, након чега ће бити формирани и скупштински одбори.

„Очекујем да ће тада бити предложена и реорганизација министарстава, чиме би били створени услови да мандатар за састав нове владе Републике Српске Радован Вишковић посланицима представи експозе. Мандатар је веома активан што се тиче разговора и консултација о формирању нове владе. Очекујем да између 5. и 10. децембра буде спреман да понуди експозе“, рекао је Чубриловић.

Он је изразио наду да ће нова влада, прије свега, носити префикс стручности па тек онда страначке припадности кадра.

„Волио бих да будући министри у кључним ресорима буду људи од струке, профилисани и доказани на својим радним мјестима и да се не бирају људи којима је прво радно мјесто запослење као одборник или посланик“, нагласио је Чубриловић.

Говорећи о нивоу БиХ, Чубриловић је навео да се само уз поштовање слова, а не духа Дејтона може обезбиједити нормално функционисање институција.

„Народна скупштина ће увијек бити на располагању српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, када и ако уложи вето на одлуке у Предсједништву. Обавеза члана Предсједништва је да, уколико не нађе заједничко рјешење са остала два члана, свој став провјери у Народној скупштини. Са свим проблемима који се тичу Српске и превасходно српског народа у БиХ треба да буду упознати народни представници“, навео је предсједник парламента Српске.

Чубриловић је изразио наду да ће бити настављена изградња путне инфраструктуре и енергетских објеката, те да ће сва законска рјешења бити прилагођена повећању плата у Српској.

„Просјечна плата од 1.000 КМ може постати реалност само уз предан рад контролних органа. Она је достижна, али много рада и реда треба уложити да би могли рећи да крајем или средином идуће године имамо такву просјечну плату“, додао је Чубриловић.

Коментаришући одлуку Предсједништва ДНС-а да га заједно са неколицином других функционера искључи из странке, Чубриловић је истакао да ту одлуку треба да потврди Главни одбор.

„ДНС се удаљио од изворних принципа, а странком управљају они који немају ни годину стажа у овој партији“, рекао је Чубриловић и додао да ће са искљученим члановима разговарати о будућем политичком дјеловању.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар