Skupština RS

Većina u Skupštini Srpske odbacila izvještaj Anketnog odbora za „slučaj Dragičević“

ZAKLJUČAK: SKUPŠTINA BI PRIHVATANJEM IZVJEŠTAJA IZAŠLA IZVAN SVOJIH NADLEŽNOSTI
  • Ocijenila da Anketni odbor predloženim zaključcima izlazi iz nadležnosti, čime ugrožava nezavisnost i samostalnost pravosudnih organa u odnosu na zakonodavnu i izvršnu vlast u Srpskoj
  • U predloženim zaključcima se navodi da Narodna skupština RS smatra da su tužioci u ovom slučaju učinili brojne propuste i da zahtijeva od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH da, zbog eventualnog odugovlačenja postupka, razmotri pokretanje odgovarajućih disciplinskih postupaka radi utvrđivanja odgovornosti postupajućih tužilaca

ŠEF Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović pročitala je prijedloge zaključaka vladajuće većine u kojima se navodi da parlament Srpske ne prihvata izvještaj Anketnog odbora formiranog radi sagladavanja relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića.

Stevanovićeva je istakla da bi, prihvatanjem izvještaja, Narodna skupština izašla iz okvira nadležnosti utvrđenih Ustavom Republike Srpske.

„U prijedlogu zaključaka se naglašava da Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da izvještaj ne sadrži elemente navedene u odluci o obrazovanju Anketnog odbora kojom je obavezan da zatraži od svih relevantnih institucija izvještaje, neophodne podatke, obavještenja, kao i da pribavi potrebne izjave pojedinaca radi kreiranja što potpunijeg izvještaja“, navela je Stevanovićeva.

Naglasila je da Anketni odbor predloženim zaključcima izlazi iz nadležnosti, čime ugrožava nezavisnost i samostalnost pravosudnih organa u odnosu na zakonodavnu i izvršnu vlast u Srpskoj.

„U prijedlogu zaključaka se traži da Narodna skupština ukaže da Anketni odbor prema skupštinskom Poslovniku o radu i odluci o obrazovanju odbora ne može vršiti istražne ili druge sudske radnje, ne može da kvalifikuje postojanje sumnje ili bilo koju drugu kvalifikaciju“, rekla je Stevanovićeva.

Anketni odbor je postupanjem prekršio Ustav Republike Srpske, narušio vladavinu prava, što je suprotno evropskim standardima, a narušio je i načelo podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

„U prijedlozima zaključaka navodi se da Narodna skupština Republike Srpske očekuje od Tužilaštva Srpske i ostalih organa da, u skladu sa zakonom i ovlašćenjima, kvalifikuju slučaj Davida Dragičevića i u skladu s tim postupi shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku, što će obavezati sve institucije u daljem postupanju“, rekla je Stevanovićeva.

U predloženim zaključcima se navodi da Narodna skupština Republike Srpske smatra da su tužioci u ovom slučaju učinili brojne propuste i zahtijeva od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH da, zbog eventualnog odugovlačenja postupka, razmotri pokretanje odgovarajućih disciplinskih postupaka radi utvrđivanja odgovornosti postupajućih tužilaca.

Stevanovićeva je rekla da je predloženo da Narodna skupština konstatuje da je, u skladu sa skupštinskim Poslovnikom o radu, razmatranjem izvještaja Anketnog odbora prestao njegov rad.

(Srna)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar