Вијести

Буџет Српске ће изборну кампању финансирати са 902.000 КМ

ОКО 150.000 КМ БИЋЕ РАВНОМЈЕРНО РАСПОРЕЂЕНО СТРАНКАМА КОЈЕ ВЕЋ ИМАЈУ ПОСЛАНИКЕ
  • Двије трећине новца, што је око 601.000 КМ, биће дозначене политичким субјектима најкасније до почетка изборне кампање, односно до 7. септембра ове године
  • Посљедња трећина буџетског гранта за изборну кампању, односно око 300.000 КМ, иде онима који освоје посланичке мандате у Парламенту Српске на предстојећим изборима, а сразмјерно броју освојених мандата. Тај новац биће дозначен најкасније 30 дана од дана конституисања Народне скупштине

СТРАНКЕ и независни кандидати добиће из Буџета Републике Српске чак 902.000 КМ за финансирање изборне кампање и освајање посланичких мандата на предстојећим Општим изборима у октобру.

Новац који се за финансирање изборне кампање даје из буџета РС расте из године у годину.

У 2014. години је за ове намјене било предвиђено 780.000 КМ, док је за изборе 2010. године тај износ био око 700.000 КМ.

Републичка изборна комисија РС недавно је донијела и Одлуку о критеријумима и начину расподјеле средстава из Буџета РС за покриће дијела трошкова изборне кампање политичких субјеката на Општим изборима 7. октобра 2018.

Предвиђених 902.000 КМ биће подијељено политичким субјектима, односно странкама, коалицијама, независним кандидатима и листама независних кандидата, а који су овјерени за учешће на предстојећим изборима.

Према Одлуци, трећина новца, односно нешто више од 300.000 КМ ићи ће онима који већ имају посланичке мандате у актуелном сазиву Народне скупштине РС.

Половина од тога, око 150.000, распоредиће се равномјерно партијама и коалицијама које имају посланике, док ће се преосталих око 150.000 распоредити сразмјено броју њихових посланичких мандата.

Највећи дио колача добиће СНСД, који има 29 народних посланика, затим СДС-СРС који има 18 посланика, те ПДП са 7 посланика.

По пет посланичких мандата у страначким клубовима имају ДНС, СП и Домовина, док НДП окупља 4 посланика, колико има и Слободни демократски српски клуб који окупља посланике који су напустили СДС и ДНС.

У скупштини дјелује и 6 самосталних посланика.

Друга трећина предвиђеног буџетског новца иде политичким субјектима који учествују на изборима у изборној јединици коју чини Република Српска.

Тако ће странке које на изборима имају кандидате за предсједника Републике Српске равномјерно расподјелити 10 одсто новца од предвиђене једне трећине, односно 30.000 КМ.

Преостали износ распоредиће се равномјерно политичким субјектима према броју кандидата за Народну скупштину РС, с тим да се листе за компензационе мандате неће се узимати у обзир за расподјелу новца.

Наведене двије трећине новца, што је око 601.000 КМ биће дозначене политичким субјектима најкасније до почетка изборне кампање, односно до 7. септембра ове године.

Посљедња трећина буџетског гранта за изборну кампању, односно око 300.000 КМ, иде онима који освоје посланичке мандате у Парламенту Српске на предстојећим изборима, а сразмјерно броју освојених мандата. Тај новац биће дозначен најкасније 30 дана од дана конституисања Народне скупштине.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар