Влада РС

Лукач: Из Сарајева стално траже да укинемо Полицију Српске – то се никад неће догодити

„СТОПА КРИМИНАЛИТЕТА СЕ У СРПСКОЈ ОД 2014. СМАЊИЛА ЗА 28,1 ОДСТО“
  • „Обистиниле су се наше слутње да ће БиХ постати можда једина ‘балканска рута’ за пролазак нелегалних миграната. У тренутку кад неке земље дижу жичане ограде, друге их враћају у БиХ, свима постаје јасно да неко од нас у овој земљи жели да направи посљедњу тачку за мигранте“
  • „Наша Жандармерија је сачињена од добро опремљених, професионално обучених и специјализованих снага. Попуњена је припадницима активног састава Министарства, првенствено младим полицајцима, а у свом раду већ биљежи добре резултате. Њена улога је да одговори на потенцијалне безбједносне пријетње, као и до помогне редовним снагама полиције приликом извршавања сложенијих задатака“
  • „Ми се никада нећемо одрећи 9. јануара, Дана Републике Српске. Српски народ је посебно везан за овај датум, а стално трпимо ударе и притиске да за Дан Републике изаберемо неки други датум. Свечани дефиле МУП-а Српске је дио који посебно радује наше грађане и он је, такође, трн у оку ФБиХ, али ми радимо да он сваке године буде што квалитетнији и љепши“

МИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач истакао је да је Полиција Српске дефинисана Дејтонским мировним споразумом и да су њена овлаштења јасна – она је чувар Републике Српске, њених грађана и институција.

Лукач је у интервјуу за за лист „Слово“ из Кичинера у Канади нагласио да не долази у обзир никаква прича о укидању Полиције Републике Српске и да је рад Министарства унутрашњих послова (МУП) и Полиције Српске дефинисан Уставом и законом.

Он је потврдио да готово свакодневно долазе иницијативе из политичког Сарајева за укидање Полиције Републике Српске, али да то не значи да ће Српска тако нешто дозволити.

„Све наше активности и активности мене као министра унутрашњих послова Републике Српске усмјерене су на јачање капацитета Министарства, позиције полицијског службеника како би наши припадници били што ефикаснији у извршавању својих задатака, а све на добробит наших грађана. Наша 782 припадника у рату су живот дала за Српску и МУП Српске, тако да смо дужни да останемо на путу који су нам они утрли“, поручио је министар Лукач за овај канадски лист.

Говорећи о безбједносној ситуацији у Републици Српској, Лукач је истакао да је она добра, те да Полиција Српске континуирано предузима бројне превентивне и репресивне мјере и радње, како би безбједносна ситуација остала на задоваљавајућем нивоу.

„Када гледамо петогодишњи период, можемо рећи да је стопа криминалитета ове године у односу на 2014. годину мања за 28,1 одсто, а кофицијенти укупне расвијетљености и расвијетљености по непознатом извршиоцу повећани за више од 10 одсто“, навео је Лукач.

Према његовим ријечима, значајни резултати су евидентни и у области имовинског криминалитета, гдје су ова кривична дјела у паду за 43,2 одсто у односу на исти период 2014. године.

„Наша проактивност и ефикасност рада полицијских службника се посебно огледа у пословима откривања и сузбијања злоупотреба опојних дрога. Број откривених случајева злоупотреба опојних дрога је већи за око три пута. Ми немамо илузија да је овај регион амнестиран од ове пошасти, те зато проводимо бројне оперативне акције са полицијама у региону, посебно са МУП-ом Србије“, истакао је Лукач.

Он је додао да је МУП Републике Српске од ове године дио међународног тима за разбијање балканских нарко картела.

На питање шта представља безбједносну опасност по Републику Српску и БиХ, министар Лукач је истакао да је мигрантска криза изазов за све земље региона, те тако и за БиХ, посебно кад се узме у обзир чињеница да су земље ЕУ затвориле границе.

„Грађани Републике Српске, али и Федерације БиХ већ трпе посљедице мигрантске кризе. Оно што све нас, као МУП Републике Српске брине, а требало би да брине и друге агенције за провођење закона у БиХ, је то што смо имали више случајева ‘скривених идентитета’ миграната које је тешко утврдити. Такви људи представљају велику опасност ако се задрже у БиХ и зато је неопходан озбиљан приступ свих институција у рјешавању мигрантске кризе у земљи.

Обистиниле су се наше слутње да ће БиХ постати можда једина ‘балканска рута’ за пролазак нелегалних миграната. У тренутку кад неке земље дижу жичане ограде, друге их враћају у БиХ, свима постаје јасно да неко од нас у овој земљи жели да направи посљедњу тачку за мигранте“, истакао је Лукач.

Он је навео да Република Српска нема могућности за формирање прихватних центара на свом подручју, док је, с друге стране, поступање Полиције Српске са мигрантима строго у складу са законским процедурама, поштујући њихова људска права и свим мигрантима који искажу потребу за здравственом или неком другом хуманитарном помоћи док бораве на подручју Републике Српске, та права ће се пружити.

Лукач је истакао да мигранти немају намјеру да остају у БиХ, јер желе у неке од земаља Европске уније и позвао земље чланице ЕУ да буду хумане и отворе границе, јер ЕУ за разлику од Републике Српске и БиХ има могућности да успостави мигрантске центре и прихвати мигранте на својој територији.

Коментаришући изјаву француског предсједника Емануела Макрона да је БиХ „темпирана бомба“, министар унутрашњих послова Српске је подсјетио да је Макрон само рекао оно о чему из Републике Српске говоре већ годинама свјесни да повратници са сиријског и ирачког ратишта из редова исламиста не доносе ништа добро у БиХ.

„Макрон је потврдио да то није само проблем ове земље, већ и Европе. Повратници са страних ратишта су на ратиште отишли из радикалних вјерских увјерења и враћају се у БиХ да шире управо ту идеологију. С обзиром на смијешне казне које су добили, када изађу из затвора, за кратко вријеме окупљају око себе нове младе људе и шире своју идеологију. Зато је веома битна борба против тероризма и сарадња агенција за провођење закона, не само у БиХ, већ и на међународном нивоу“, оцијенио је Лукач.

Он је рекао да је из БиХ на страна ратишта, а прије свега у редове „Исламске државе“ и Ал Каиде отишло више стотина држављана БиХ што је, када би гледали по глави становника, далеко више него из било које друге европске земље.

„Многи од њих су тамо погинули, дио их се вратио, а у кампу у Сирији налази се више стотина заробљеника, припадника ИСИЛ-а који имају држављанство БиХ. За ове људе потребно је извршити додатне провјере, јер су многи отишли из других земаља, а имали су двојна држављанства или су се одрекли држављанства БиХ. Већина ових џихад ратника је регрутована и припремана у параџематима којих има на дестине на подручју Федерације БиХ“, указао је Лукач.

Он је рекао да је сарадња МУП-а Српске са осталим безбједносним агенцијама у БиХ на задовољавајућем нивоу, али да она увијек може бити боља уз већу дозу повјерења и одлучности за сарадњу на тежим кривичним ђелима.

„У сегменту сарадње издвојио бих брзину размјене информација и обавјештавања о свим битним безбједносним догађајима, а као примјер навео бих случајеве када се у БиХ депортују лица управо осуђена за тероризам, а за које ми као полиција која је дужна да осигура безбједност на територији Републике Српске, сазнајемо, посредно, након што лица стигну у БиХ“, нагласио је Лукач.

Он је изразио наду да ће након што је формиран Савјет министара и након именовања нових директора агенција за провођење закона на нивоу БиХ доћи до унапређења те сарадње и да ће управо размјена информација бити боља.

На констатацију да је формирана Жандармерија и говорећи о њеној улози, Лукач је нагласио да је први пут у својој историји МУП Српске добио Жандармерију.

„Јединице за подршку су реорганизоване с циљем бржег и ефикаснијег одговора на безбједносне изазове широм Републике Српске. Жандармерија је сачињена од добро опремљених, професионално обучених и специјализованих снага. Попуњена је припадницима активног састава Министарства, првенствено младим полицајцима, а у свом раду већ биљежи добре резултате. Њена улога је да одговори на потенцијалне безбједносне пријетње, као и до помогне редовним снагама полиције приликом извршавања сложенијих задатака“, истакао је Лукач.

Он је подсјетио и да је у Републици Српској на простору бивше касарне „Залужани“ МУП формирао Центар за обуку у оквиру којег је извршена санација, адаптација и реконструкција постојећих објеката, изграђени нови објекти, савремено стрелиште са пратећим објектом и инфраструктуром, те два објекта за Хеликоптерски сервис Републике Српске.

„Извршена је адаптација и реконструкција објекта за смјештај коња и службених паса, нови спортски терени, полигони за обуку, спортска дворана за борилачке вјештине и савремена теретана. Постављен је нови савремени систем видео-наџора, као и други пратећи елементи“, појаснио је Лукач.

Осим Центра за обуку који представља јединствен тренинг центар за обуку припадника МУП-а, на овој локацији су, истакао је Лукач, смјештене Специјална антитерористичка јединца, Јединица жандармерије, Управа за организовани и тешки криминалитет, Управа за борбу против тероризма и екстремизма и Управа за обезбјеђење личности и објеката.

„У реконструкцију и изградњу Центра за обуку Влада Републике Српске је до сада издвојила значајна средства. Мислим да је као такав јединствен и да управо представља потенцијал за очување МУП-а Српске“, нагласио је Лукач.

Говорећи о припремама за обиљежавање Дана Републике, министар унутрашњих послова Српске је рекао да је МУП као и сваке године одговорно приступио припремама у вези са обиљежавањем Дана Републике, како свечаног дефилеа, тако и свих активности и њиховог обезбјеђења, како би као и свих протеклих година протекли достајанствено и мирно.

„Свакако да ћемо и ове године наше грађане изненадити дефилеом на којем ћемо представити нашу опрему и људство. Ми се никада нећемо одрећи 9. јануара, Дана Републике Српске, и српски народ је посебно везан за овај датум, иако стално трпимо ударе и притиске да за Дан Републике изаберемо неки други датум. Зато је овај празник веома посебан за сваког припадника МУП-а Републике Српске, али и за њене грађане. Свечани дефиле МУП-а Српске је дио који посебно радује наше грађане и он је, такође, трн у оку ФБиХ, али ми радимо да он сваке године буде што квалитетнији и љепши“, рекао је у ексклузивном интервјуу за „Слово“ министар унутрашњих послова Републике Српске.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар