Vlada RS

Vlada Srpske predložila Narodnoj skupštini RS ukidanje vanrednog stanja

MINISTARSTVO ZDRAVLJA OCIJENILO DA JE EPIDEMIJA „STAVLJENA POD KONTROLU“

Zora Vidović

VLADA Republike Srpske utvrdila je na svojoj 71-oj sjednici održanoj u Banjaluci, Prijedlog odluke o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite informisalo je Vladu Republike Srpske da je zahvaljujući dosljednom sprovođenju preporučenih mjera Svjetske zdravstvene organizacije i stvorenim preduslovima za dalje aktivnosti na kontroli širenja virusa korona (SARS-CoV-2) i za efektivnije sprovođenje preventivnih mjera u zajednice, uz kontinuirano epidemiološko praćenje i nadzor nad sprovođenjem zakona i drugih akata, epidemiološka situacija, zbog koje je uvedeno vanredno stanje, stavljena pod kontrolu.

„Prema dnevnom pokazatelju omjera broja testiranih i broja lica sa pozitivnim rezultatom testiranja, koji je stabilan, a pri čemu nije došlo do prezasićenja kapaciteta zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj, te kako se bilježi linearan rast broja zaraženih lica, smatra se opravdanim uvođenje pristupa koji će nas postepeno, uz primjenu zaštitnih mjera, vraćati u redovne tokove života“, saopšteno je iz Vlade RS.

To podrazumijeva vraćanje ranijim aktivnostima, sa pridržavanjem mjera fizičke distance i intenzivnim sprovođenjem mjera respiratorne higijene i dezinfekcije, uz kontinuirano epidemiološko praćenje i nadzor nad sprovođenjem zakona i drugih akata.

„Vlada Republika Srpske cijeni da su stvoreni preduslovi za ukidanje vanrednog stanja, te će Narodnoj Skupštini Republike Srpske uputiti, na dalje razmatranje, Prijedlog odluke o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske“,  navodi se u obrazloženju Vlade RS.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar