Федерација/БиХ

Додик: НС РС ће одбацити Инцков захтјев за одузимање признања људима заслужним за настанак Српске

ПОРУЧИО ВИСОКОМ ПРЕДСТАВНИКУ ДА НЕЋЕ УСПЈЕТИ ДА ЗАПЛАШИ СРБЕ У БиХ
  • „Повеље са одликовањима су ствар Народне скупштине и Инцко нема право да се петља у њен рад. Дакле, Скупштина има право на своје аутентичне одлуке и одбиће Инцков захтјев. Ако он покуша да иде са неком врстом смјене, нећемо то прихватити! Људе које евентуално буде смијенио, ми ћемо изабрати, па ћемо видјети“
  • Нагласио да су покојни Момчило Крајишник, који је био и предсједник парламента Српске, те бивши предсједник Српске Биљана Плавшић, од којих одликовања по мишљењу високог представника треба одузети, одслужили своје казне, те да су по свему слободни грађани
  • Инцко, који је највећи мрзитељ Срба који се овдје појавио,  треба да им се извини и да захтијева од Федерације БиХ да уклони имена улица названих по „Зеленим береткама“
  • „Најновији Инцкови потези дио су укупних напора да нова америчка администрација рашчисти са Србима у БиХ. Ако Инцко наметне закон о забрани негирања геноцида у БиХ, тај се акт у Српској неће примјењивати, нити ће бити објављен у републичком Службеном гласнику“
  • „Бонска овлаштења формално-правно не постоје. Чак и ако пристанемо на причу о тим овлаштењима, високи представник није добио овлаштење да намеће законе. То нигдје не пише и да овдје постоји `п` од права, били би поништени сви закони који су наметали високи представници“

СРПСКИ члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да ће већина посланичких клубова и партија заступљених у Народној скупштини Републике Српске одбацити недавни захтјев високог представника у БиХ Валентина Инцка тој законодавној институцији да одузме повеље са одликовањима додијељене људима заслужним за стварање Српске.

Додик је нагласио да то поручује на основу обављених консултација са представницима посланичких клубова и партија у Народној скупштини, те да Инцко неће заплашити Србе у БиХ.

„Повеље са одликовањима су ствар Народне скупштине и Инцко нема право да се петља у њен рад. Дакле, Скупштина има право на своје аутентичне одлуке и одбиће Инцков захтјев. Ако он покуша да иде са неком врстом смјене, нећемо то прихватити! Људе које евентуално буде смијенио, ми ћемо изабрати, па ћемо видјети“, рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Он је у вези са спорним Инцковим захтјевом за РТРС навео да су покојни Момчило Крајишник, који је био и предсједник парламента Српске, те бивши предсједник Српске Биљана Плавшић, од којих одликовања по мишљењу високог представника треба одузети, одслужили своје казне, те да су по свему слободни грађани.

Додик је рекао да би, прихватањем оваквих недопустивих ултимативних, притисака и пријетњи, Срби у БиХ пристали на некакву легализацију несувислих прича Инцка да су сами себи наметнули колективну одговорност и кривицу.

Он је нагласио да се Инцко треба извинити Србима и захтијевати од Федерације БиХ да, на пример, уклони имена улица названих по „Зеленим береткама“, које код Срба изазивају негативне асоцијације.

Додик је оцијенио да се Инцко понаша осветнички и истакао да Срби морају да знају да је ријеч о највећем мрзитељу Срба који се овдје појавио.

Он сматра да су најновији потези Инцка дио атмосфере, жеља сарајевских политичких кругова и укупних напора да нова америчка администрација рашчисти са Србима у БиХ.

На питање шта ако Инцко наметне закон о забрани негирања геноцида у БиХ, Додик је одговорио да се тај акт у Српској неће примјењивати, нити ће бити објављен у републичком Службеном гласнику.

Он каже да Инцко на такво нешто нема право, те да нигдје стриктно не пише да високи представник у БиХ има право на такозвана бонска овлаштења, која су „лажна и међународни блеф“, што је потврђено и изјавама неких Инцкових претходника, попут Карлоса Вестендорпа, који су говорили да су одређена наметнута рјешења била у нескладу са Дејтонским споразумом, што се упражњава већ 24 године.

„И онда од нас траже да то поштујемо. Значи, блефирају као подлаци који су нам наметнули ту врсту приче. И када ја то оспоравам, онда сам лош момак“, рекао је Додик.

Он је поручио да ни српске будуће генерације у БиХ никада не смију прихватити ова наметања и престати са сталном међународном борбом за своја права.

„Бонска овлаштења формално-правно не постоје. Чак и ако пристанемо на причу о тим овлаштењима, високи представник није добио овлаштење да намеће законе. То нигдје не пише и да овдје постоји `п` од права, били би поништени сви закони који су наметали високи представници“, нагласио је Додик.

Додик је рекао да је један од циљева САД и ЕУ да преко високог представника у БиХ или Уставног суда БиХ изврше могуће интервенције с циљем централизовања БиХ.

„Неки овдашњи политичари сматрају да кооперативношћу могу нешто да ураде, али то је најгора ствар и врста издаје о којој упорно говоримо. Дакле, немамо капацитете да предамо иједну надлежност Српске као што се то стално тражи, зарад успостављања централизоване БиХ“, каже Додик.

Он је напоменуо да се тражи обједињење образовања, пољопривреде, пензионог и инвалидског осигурања, па чак и да се обједине борци и ветерани, што је неприхватљиво.

Додик је нагласио да у Дејтонском споразуму и релевантним резолуцијама УН не постоји ни наметнути Савјет за спровођење мира /ПИК/.

„У том савјету су још сами рекли да се одлуке доносе консензусом, а Русија низ година није дио тог консензуса… Како онда могу да се спроводе одлуке тог савјета?“, упитао је Додик и додао да је Српска против доласка новог високог представника.

Додик је назвао извртањем ситуације поруке да је Дејтон направио подјеле у БиХ, те у контексту Инцкових изјава подсјетио да су Аустријанци и раније Србима постављали ултиматуме, након којих је у ратовима српски народ претрпио огромне жртве и драматичне губитке.

Он је рекао да Срби треба да добро памте овакве тешке историјске чињенице како им се оне никада не би поновиле.

Додик је рекао да никада неће прихватити да се у БиХ развласти Бањалука, која је, према мишљењу једне групе амбасадора, једини европски град у БиХ.

„Поносан сам на то јер сам обављајући бројне дужности томе допринио и вјерујем да ће она наставити да се развија. С друге стране, неки желе да Бањалука има љуштуру од Владе, да економија и финансије буду искључиво у Сарајеву и да нема јаких институција. Нећемо то дозволити!“, нагласио је Додик.

Све што је са аспекта преноса надлежности урађено, каже Додик, било је грешка.

Додик је подсјетио да грађани морају знати да је почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић јавно рекао да је лично на ниво БиХ пренио војску, индиректне порезе, суд и обавјештајну службу…

Додик је рекао да Српска од раније има проблем због тога што српски момци не желе у редове Оружаних снага БиХ, па нема попуне српске квоте.

„Због тога смо хтјели смањити број активних војника са 9.600 на 3.500. А онда је дошао кооперативни Иванић и потписао на 9.500. Неће наши момци, па онда дођу Бошњаци и кажу – `Дајте да попунимо`. Е, нећемо. А странци кажу – `Мора се то испунити, потписао Иванић`“, рекао је Додик.

Додик напомиње да је у разговорима са људима из земаља чланица НАТО чуо да они кажу да се БиХ опредјељује за сарадњу, али да се не прејудицира чланство у том војном савезу.

„То значи да они кажу да ће се о томе некада одлучивати уколико то буде жеља БиХ. Дакле, нема одлуке о томе и то први пут у неком документу пише. И онда неки то не читају и само покушавају да то прикажу на неки други начин. То разумијем као дио политичке борбе, али ми у Српској се морамо вратити окупљању око важних националних тема“, рекао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар