Glavno Skupština RS

Dodik: Zaustavićemo ovo sa Visokim sudskim i tužilačkim savjetom u Domu naroda

IZRAZIO ŽALJENJE ŠTO SE SDS I PDP NI DESET DANA NISU DRŽALE ZAKLJUČAKA NS RS
  • To je loše i loša je poruka jer je u zaključcima Narodne skupštine rečeno da nema donošenja odlukaAko je politička igra u tome da se to sve svali na Dom naroda i partije koje u Srpskoj imaju većinu, nemam ništa protiv

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske da u Domu naroda parlamenta BiH neće proći Zakon o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) u sadašnjem sastavu, koji je predložio poslanik SDS-a Dragan Mektić, a koji su izglasali SDS i PDP sa bošnjačkim partijama u Predstavničkom domu BiH.

„To je loše i loša je poruka jer je u ranijim zaključcima Narodne skupštine rečeno da nema donošenja odluka“, rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine o svojim izjavama o štetnosti posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića BiH i raspoređivanja Fronteksa na granici sa Hrvatskom, nakon što je po tim tačkama preglasan u Predsjedništvu BiH.

On je podsjetio da su poslanici i lideri partija iz Republike Srpske, među kojima su i PDP i SDS, jednoglasno usvojili zaključke kojim su predstavnici Srpske obavezani da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija sudija u Ustavnom sudu BiH, kao i njegovog stupanja na snagu.

„Ako je politička igra u tome da se to sve svali na Dom naroda i partije koje u Srpskoj imaju većinu, nemam ništa protiv, ali žao mi je što je jedinstvo trajalo ovako kratko. Iako imam nadu da bi se moglo povratiti povjerenje koje smo imali, nisam neiskusan da ne znam da raniji opozicioni nastupi nisu bili motivisani našim okupljanjem već političkim obračunima“.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je sa 24 glasa „za“ i 11 „protiv“ Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta u sadašnjem sazivu po hitnom postupku koji je predložio poslanik SDS Dragan Mektić.

Protiv ovog zakonskog prijedloga glasao je Klub SNSD, Srpski klub i poslanici HDZ BiH.

Ovaj zakonski prijedlog treba da usvoji i Dom naroda da bi stupio na snagu.

Obrazlažući zahtjev za razmatranje po hitnom postupku predloženog zakona, Mektić je ocijenio da je neophodno što prije reformisati VSTS i pravosudni sistem, navodeći da je opšta percepcija javnosti BiH nepovjerenje u pravosudni sistem, pravnu državu i vladavinu zakona, te da je  ta institucija ključna.

Predloženim zakonom predviđa se da mandat aktuelnim članovima VSTS-a BiH prestane s 15. junom, a da najkasnije do 8. juna pravosudni organi, advokatske komore i institucije BiH koje biraju članove VSTS-a sprovedu postupak izbora novih članova VSTS-a BiH.

Usvojena je inicijativa da Savjet ministara u roku od 90 dana donese odluku o provjeri diploma svih zaposlenih u državnim institucijama u smislu validnosti diploma u skladu sa propisima iz oblasti obrazovanja.

Data je saglasnost da se ratifikuju finansijski  sporazumi vrijedni oko 140 miliona evra namijenjeni za projekte u RS u oblastima zdravstva, obrazovanja, komunalne privrede i infrastrukture.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar