Скупштина РС

Лукач: Ако је тужилаштво води истрагу за убиство Давида Драгичевића нека каже кога да МУП приведе

„РАД АНКЕТНОГ ОДБОРА ОТИШАО ЈЕ У СМЈЕРУ КОЈИ НИЈЕ ПРИМЈЕРЕН НИ ОДБОРУ НИ СКУПШТИНИ“
  • Министар унутрашњих послова поздравио одлуку Окружног тужилаштва Бањалука, уколико је тачно да је 29. јуна наредило споровођење истраге против НН лица, поводом убиства Давида Драгичевића: „То је требало урадити три дана након подношења нашег извјештаја, а мрцваре нас три мјесеца, и породицу Драгичевић, и грађане Српске и све нас заједно. Позивам да Тужилаштво достави ту наредбу МУП-у и каже шта да радимо. Било би ми драго ако су сазнали ко је починилац. МУП ће одмах привести ту особу – нема тога ко ће бити сакривен и кога ће МУП заштитити“
  • Члановима Анкетног одбора рекао: „Ви постављате питања која, њих више од 80 одсто, имају везе са истрагом. Закључци које сте донијели не стоје, они су политички, јер вама такви одговарају, и све то сте намјерно радили, политички сте усмјеравали комплетан догађај. Дали сте себи за право да квалификујете кривично дјело, што није посао посланика. То је злоупотреба Анкетног одбора“

МИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да је рад Анкетног одбора отишао у смјеру који није примјерен ни том одбору нити Народној скупштини, да је злоупотребљен, а да су закључци политички.

Он је рекао да је у Анкетни одбор, на инсистирање Бранислава Бореновића, доведен човјек који не није могао да ради у том одбору, јер је суспендован из МУП-а због здравствених проблема, против којег је подигнута и потврђена оптужница за тешко кривично дјело – покушај убиства Далибора Иванића начелника Полицијске управе Приједор.

„То нигдје у свијету није забиљежено да један такав човјек испитује врх МУП-а и тужиоце. Али, ви сте га намјерно довели, иако сам рекао о каквом човјеку је ријеч и овдје у Скупштини и пред Анкетним одбором и да нећу да одговарам на његова питања. Вама је одговарало да он буде у Одбору из политичких разлога јер сте политички усмјеравали и рад одбора и људе који се окупљају на тргу у Бањалуци и оца убијеног младића“, истакао је Лукач.

Он је рекао да је на основу мишљења тог човјека Анкетни одбор формирао мишљење.

Министар је нагласио и да је из Високог савјета тужилаца јасно речено да Анкетни одбор не може да се бави истрагом и да не може да коментарише истрагу.

„Ви сте радили све супротно. Ви постављате питања која, њих више од 80 одсто, имају везе са истрагом. Закључци које сте донијели не стоје, они су политички, јер вама такви одговарају, и све то сте намјерно радили, политички сте усмјеравали комплетан догађај. Дали сте себи за право да квалификујете кривично дјело, што није посао посланика. То је злоупотреба Анкетног одбора“, констатовао је Лукач.

Лукач је упитао Бореновића да ли је Анкетни одбор утврдио да је он као министар унутрашњих послова негдје погријешио, или директор полиције, или начелник управе, и позвао да их одмах ухапсе ако су погријешили.

Лукач је поздравио одлуку Окружног тужилаштва Бањалука, уколико је тачно да је 29. јуна наредило споровођење истраге против НН лица, поводом убиства Давида Драгичевића.

„Поздрављам ако је то урађено. То је требало урадити три дана након подношења нашег извјештаја, а мрцваре нас три мјесеца, и породицу Драгичевић, и грађане Српске и све нас заједно. Позивам да Тужилаштво достави ту наредбу МУП-у и каже шта да радимо. Било би ми драго ако су сазнали ко је починилац“, рекао је Лукач током расправе у Народној скупштини о извјештају Анкетног одбора с циљем сагледавања свих релевантних чињеница у вези са случајем страдања Давида Драгичевића.

Он је рекао да ће у том случају МУП одмах привести ту особу и да нема тога ко ће бити сакривен и кога ће МУП заштитити.

„Позивам Тужилаштво да подигне оптужницу против мене и било ког полицајца уколико имамо везе са овим случајем. Да нас затвори одмах. И нека воде поступак против нас и докажу ко је из МУП-а нешто сакрио, прикрио или шта урадио као што овдје чујемо у парламенту и од блогера Слободана Васковића“, нагласио је Лукач.

Он је рекао да је МУП све у вези с истрагом о случају „Драгичевић“ радио у договору и по наредби надлежног тужилаштва.

„На тој конференцији за новинаре на коју се стално позивате рекли смо одређене ствари које смо урадили до тог тренутка и прочитајте извјештај који је отишао Тужилаштву. Нигдје не пише да је задес, већ да је младић на непознат начин упао у Црквину“, навео је Лукач.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар