Свијет

Трамп затражио од Сирије, Русије и Ирана да не започињу „операцију Идлиб“

ТЕРОРИСТИ И ПОБУЊЕНИЦИ У ТОЈ ПРОВИНЦИЈИ ИМАЈУ ПОД ОРУЖЈЕМ ДЕСЕТ КОМПЛЕТНИХ ДИВИЗИЈА
  • Ако успјешно изведе „операцију Идлиб“ – Асад је, заједно са Русијом и Ираном, потпуни побједник у сиријском рату у којем је против себе имао и америчко-британски блок и муслиманске „заливске монархије“. Неколико година – и Турску. Поврх свега, рат у Идлибу изгубиће амерички штићеници
  • Незванично, владине снаге прво ће кренути на град Џиср-аш-Шугур и равницу Ал-Габ, који се налазе на западу провинције Идлиб. Потом би „на нишан“ дошли градови Латамина, Хан-Шејхун и Марет-ан-Нуман
  • Град Идлиб, са својих око 100.000 становника, већ је у полукотлу. Чим сиријска армија заузме Саракиб (на истоку) и Џиср-аш-Шугур (на западу) – положај Идлиба биће безнадежан

СИРИЈСКИ предсједник Башар Асад нека не напада сулудо провинцију Идлиб – поручио је Дамаску Доналд Трамп.

Поводом Идлиба се амерички лидер обратио и Русији и Ирану, ријечима:

„Учешће у тој потенцијалној људској трагедији биће озбиљна хуманитарна грешка. Могу погинути стотине хиљада људи. Не дозволите да се то догоди“.

Трамп се није узнемирио тек тако.

Ако успјешно изведе „операцију Идлиб“ – Асад је, заједно са Русијом и Ираном, потпуни побједник у сиријском рату у којем је против себе имао и америчко-британски блок и муслиманске „заливске монархије“. Неколико година – и Турску.

Поврх свега, рат у Идлибу изгубиће амерички штићеници.

Сиријски министар одбране, Али, Ајуб,  изјавио је да ће Дамаск повратити Идлиб –било војном операцијом, било помоћу низа споразума  о трампи – амнестија за полагање оружја.

Ајуб је открио да владине снаге спремају офанзиву на Идлиб и да ће „план за прву фазу операције бити готов за који дан“.

Незванично, владине снаге прво ће кренути на град Џиср-аш-Шугур и равницу Ал-Габ, који се налазе на западу провинције Идлиб.

Потом би „на нишан“ дошли градови Латамина, Хан-Шејхун и Марет-ан-Нуман.

Сиријска армија би враћањем побројаних градова поново успоставила ко нтролу над аутомобилским магистралама које повезују Алеп са Хамом и Латакијом.

Војни врх у Дамаску наредио је пребацивање својих најбољих јединица на „сјеверни фронт“ чим је ливидирао „јужни“ на сиријском дијелу Голанске висоравни и уз границу са Јорданом.

Елитна специјална јединица „Тигрови“, којом командује генерал Сухејл, пребачена је из долине Јармука у околини Џиср-аш-Шугура још прије мјесец дана.

Долини Ал-Габ претходних дана је примакнута Седма дивизија.

Паралелно је у зону око планине Џебел Туркман усмјерена Четврта механизована дивизија.

Претпоставке за офанзиву на Идлиб биле су створене још у фебруару ове године. Онога момента када је сиријска регуларна армија повратила контролу над градовима Абу-Духур (и његовим аеродромом) и Мушариф, а Саракибу се примакла на само 15 километара.

У неку руку, град Идлиб, са својих око 100.000 становника, већ је у полукотлу. Чим сиријска армија заузме Саракиб (на истоку) и Џиср-аш-Шугур (на западу) – положај Идлиба биће безнадежан.

Долином Ал-Габ већ могу да прођу тенкови сиријског Петог јуришног корпуса и поменуте Четврте механизоване дивизије.

„Операција Идлиб“ неће, међутим, уопште  бити `лака шетња`.

У провинцији Идлиб терористи и побуњеници имају 35-50 хиљада људи под оружјем! А то је – цијелих десет дивизија, са 300-400 тенкова и других оклопних возила.

Такву армију немају све европске државе.

Неки војни зналци сиријског рата претпостављају да ће Асадова армија кренути у неколико истовремених напада, а потом противнику тактички понудити преговоре и поменуту трампу.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар