Одабрано Свијет

„Вагнеровци“ се враћају у Украјину ради учешћа у руској офанзиви која ће уследити

БИЋЕ ДОБРОВОЉАЧКА ФОРМАЦИЈА У ОКВИРУ РУСКЕ ГАРДЕ, А МОЖДА СУ ВЕЋ НА ФРОНТУ КОД ХЕРСОНА
  • Бивши руски обавештајац, пуковник у пензији Анатолиј МАТВИЈЧУК: Херсонски фронт је прилично опасан. Специјална операција пати од недостатка наше офанзивности. Са таквом стратегијом биће тешко остварити циљеве операције, па су фронту заиста потребни Вагнеровци. Херсон чека ослобођење. Исто тако – и Николајев и Одеса

Извор: Факти

ЈУРИШНИ одреди „Вагнера“ враћају се у специјалну војну операцију у Украјини.

Незванично: на иницијативу начелника Генералштаба Оружаних снага РФ генерала армије Валерија Герасимова који командује специјалном операцијом.

Такође незванично: Вагнеровци, који су себе позиционирали и као „музичаре које зна цео свет“, а многи су их називали „козацима 21. века“, већ су стигли на леву обалу Дњепра у Херсонској области и ратоваће као „добровољачко крило Росгвардије“ (Руске гарде) којом командује генерал Виктор Золотов.

Са истим статусом и правима која имају добровољци у саставу формација Министарства одбране РФ.

Руски ратни извештач са украјинских фронтова Јуриј Котенок саопштио је да су одреди вагнероваца „распоређени по секторима.

Да би све имало законску подлогу, група посланика поднела је Државној Думи нацрт закона који омогућава Росгвардији да у свом саставу има добровољачке формације.

Изгледа да нешто о повратку „музичара“ на фронт знају и у Кијеву који има разлога више него за „лаку панику“.

Већ се наметнуло питање: зашто су Вагнеровци упућени баш на херсонски фронт?

Са додатним: да ли ће имати задатак да форсирају Дњепар или, напротив, да спречавају Украјинце да се масовно искрцају на левој обали велике реке?

Војни експерт, први минисатр државне безбедности Доњецке Републике пуковник у пензији Андреј Пинчук о „повратку музичара“ је рекао:

– Росгвардија је за многе Вагнеровце добро решење. Поготово за оне који имају своје разлоге да се не враћају у Министарство одбране. Један од таквих је Антон „Лотос“ Јелизаров, који се до данас суди са Министарством због службеног стана. Биће их доста код генерала Золотова јер не могу сви, а и неће, опет у Африку, док је број оних који су инструктори у Белорусији ограничен. У сваком случају, Вагнер је Русији потребан за даљи ток специјалне операције као пробојна екстра-сила.

Бивши руски обавештајац, пуковник у пензији Анатолиј Матвијчук, упућивање Вагнероваца на херсонски фронт сматра логичним:

– Херсонски фронт је прилично опасан. Вагнер сада добија нову организациону структуру. Могуће је да ће у `музичари` у почетку штитити критичне делове фронта и мостове. Нећу да истрчавам напред, али убудуће ће вероватно обављати и активне офанзивне функције. Специјална операција пати од недостатка наше офанзивности. Са таквом стратегијом биће тешко остварити циљеве операције, па су фронту заиста потребни Вагнеровци. Херсон чека ослобођење. Исто тако – и Николајев и Одеса.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар