Vjere Glavno

Amfilohije: Ako je vlast spremna da prihvati naše amandmane – Crkva je spremna za razgovor

MITROPOLIT VIŠE NE INSISTIRA DA VLAST PRE PREGOVORA POVUČE ZAKON
  • Blagodarimo predsjedniku Vlade na njegovom interesovanju za donošenje normalnog zakona o Crkvi i vjerskim zajednicama u Crnoj Gori. Blagodarimo i na tom njegovom obećanju da će uputiti zvaničan poziv. Međutim, skrećemo pažnju ako pod tim pozivom on podrazumijeva onakve razgovore kakvi su dosad nekoliko puta vođeni, gdje se mi obavezujemo da prihvatimo to bezakonje, i da o njemu razgovaramo, onda tu bolje da se ne započinje nikakav razgovor
  • Duško MARKOVIĆ: Vlada ne može da povuče zakon. Vlada predlaže, Skupština ga usvaja, a potvrđuje ga predsjednik svojim potpisom. Ovaj zakon je prošao sve te procedure i on je u pravnom životu. Niko ne može da ga povuče.Moguće je jedino (osporavanje) kroz predlog za ocjenu ustavnosti zakona ili da neka politička većina u parlamentu pokrene amandmane za izmjenu zakona ili stavljanje tog zakona van snage do donošenja novog

AKO je poziv predsjednika Vlade Duška Markovića na dijalog samo u vezi onog bezakonja, onda je bolje da se tu ne započinje nikakav razgovor, kazao je za „Dan“ mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

On je poručio da je Crkva spremna za razgovor ako je vlast, na prvom mjestu, spremna da prihvati amandmane koje je Mitropolija podnijela na sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u vezi Zakona o slobodi vjeroispovijesti, premijer Duško Marković je ranije juče najavio da će se do kraja nedjelje zvanično obratiti Mitropolitu Amfilohiju za nastavak razgovora o onim pitanjima koja se ne razumiju ili o strahovima koji postoje, te da je država tu da garantuje da nema razloga za strahove i zablude.

– Blagodarimo predsjedniku Vlade na njegovom interesovanju za donošenje normalnog zakona o Crkvi i vjerskim zajednicama u Crnoj Gori. Blagodarimo i na tom njegovom obećanju da će uputiti zvaničan poziv. Međutim, skrećemo pažnju ako pod tim pozivom on podrazumijeva onakve razgovore kakvi su dosad nekoliko puta vođeni, gdje se mi obavezujemo da prihvatimo to bezakonje, i da o njemu razgovaramo, onda tu bolje da se ne započinje nikakav razgovor, kazao je Mitropolit.

Poručio je da Crkva očekuje istinski, pravi dijalog, koji je u saglasnosti sa Venecijanskom komisijom i sa evropskim zakonima, jasan dijalog kako bi se, kako je rekao, donio zakon koji je saglasan vjekovnom predanju Crne Gore i savremenim evropskim zakonima.

– Ako je to samo poziv da razgovaramo o ovom bezakonju, onda nema potrebe. Oni su nama to nametali već nekoliko puta. Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin nam je nametao razgovor o tom bezakonju. Nije bilo govora o tome. Pokušali smo da im to obrazložimo prilikom susreta sa njima, prije Skupštine, oni su ostali pri tome, nijesu prihvatili minimum onoga što smo mi tražili preko amandmana. Ako predsjednik Vlade smatra da taj razgovor treba da bude o istinskom dogovoru i prihvatanju od strane države, na prvom mjestu, tih amandmana, onda ćemo mirne duše razgovarati o tome. Jer, mi smo za zakon, ovo je Crkva koja je na zakonu utemeljena i zakonom vjekovima vlada poručio je Mitropolit.

Govoreći o dešavanjima u vezi sa planiranom litijom na Cetinju, Mitropolit je kazao da oni svake subote idu na Ćipur, gdje služe Liturgiju, a da je sada to Crkvena opština nazvala Litijom, koja bi prošla od Cetinjskog manastira do Ćipura. S obzirom na te neprilike na Cetinju, umolila nas je policija da ne idemo do Ćipura nego da se moleban održi samo u Cetinjskom manastiru. Mi smo to prihvatili radi mira u gradu i radi bratske ljubavi kazao je arhiepiskop cetinjski.

Premijer je juče u Jutarnjem programu TVCG kazao da sva dešavanja koja su uslijedila nakon usvajanja zakona nijesu bila samo otpor tom aktu, već je sve preraslo u obračun sa Crnom Gorom i njenim institucijama i pravom da država suvereno odlučuje o unutrašnjim pitanjima. Premijer je kazao da je Mitropolija crnogorsko-primorska jedina adresa za dijalog.

– Za nas je legitimna adresa za razgovor Mitropolija crnogorsko-primorska i mitropolit Amfilohije rekao je Marković.

Na pitanje kako vidi izlaz iz ove situacije, Marković kaže kako su očekivanja da će litije i molebani biti dovoljno jak razlog da se zakon povuče, što pravno nije moguće. Premijer je rekao da je dijalog nešto na čemu snažno insistira i želi da do njega dođe ili da se nastavi.

– Vlada ne može da povuče zakon. Vlada predlaže, Skupština ga usvaja, a potvrđuje ga predsjednik svojim potpisom. Ovaj zakon je prošao sve te procedure i on je u pravnom životu. Niko ne može da ga povuče, tvrdi Marković.

Kazao je da zakon može biti osporen u cjelosti ili u pojedinim normama, ali kroz jasnu proceduru predviđenu za to.

– Kroz predlog za ocjenu ustavnosti zakona ili u parlamentu da neka politička većina pokrene amandmane na izmjenu zakona ili stavljanje tog zakona van snage do donošenja novog. Ne može Crkva tražiti povlačenje zakona, jer nema ustavne mogućnosti za to, poručio je Marković.  

(izvor: Dan)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar