Вјере Главно

Марковић оптужио СПЦ да се ставља изнад Црне Горе, Ђукановић шаље и војску против литија?

„НОВОСТИ“: ЗАГРЕБ И ЉУБЉАНА ОДБИЛИ ДА МУ У ПОМОЋ ПОШАЉУ СПЕЦИЈАЛЦЕ, АЛИ ТАЧИ МОЖДА ХОЋЕ
  • Аналитичар и лидер Покрета Слобода народу Бошко Вукићевић Душку Марковићу: Не, Марковићу, Црква у Црној Гори жели само да буде црква, а ви је у томе онемогућавате, тј. желите да је ставите под вашу контролу, или да је угушите. Ако се ко у Црној Гори ставља изнад државе, то је владајућа партија и клептократска секта којој припадате. Марковићу, повуците се на вријеме, без изазивања сукоба. Нико више не може зауставити уздизање слободне Црне Горе“

ДИО припадника Војске Црне Горе (ВЦГ) добио је инструкције од својих старјешина да би у случају погоршања безбједносне ситуације због протеста поводом спорног Закона о слободи вјероисповијести, могао бити ангажован као помоћ полицији у очувању јавног реда и мира, пишу „Вечерње новости“.

Како наводи београдски дневник, овај потез црногорског војног врха изазвао је незадовољство припадника ВЦГ, који у томе виде покушај да се оружане снаге ставе у службу политике и окрену против сопственог народа.

Зебњу црногорских официра и војника додатно појачавају гласине о могућем ангажовању пријатељских сусједних земаља, додају „Новости“, које пишу и да су Хрватска и Словенија овај позив наводно одбиле.

Лист додаје и да, упркос негирању црногорских власти да би у случају погоршања ситуације могле да се укључе специјалне снаге из Приштине, и даље због тога међу припадницима ВЦГ лебди зебња.

„Новости“ наводе и да је припадницима ВЦГ забрањено да учествују на литијама у организацији Српске православне цркве, које је црногорски режим прогласио политичким активностима.

Војници су тако, наводе „Новости“, стављени у сендвич и између закона о војсци и својих породица и пријатеља који учествују на скуповима.

Могуће је да је војно-политички врх у Подгорици заиста кренуо овим путем.

Ђукановићев премијер Душко Марковић рекао је делегацији Европског парламента да се Црква ставља изнад државе, да наводно не признаје њену сувереност и независност, а „исказује амбицију да одлучује о политичким актерима, односно да утиче на избор власти.“

Марковић је оцијенио да је све што је приписао СПЦ неприхватљиво у цивилизованом свијету“ и нагласио да ће држава Црна Гора очувати свој уставни и демократски поредак, мир и стабилност“.

Марковићеве тврдњу да Црква у Црној Гори ставља изнад државе и да је то недопустиво у цивилизованом свету прокоментарисао је аналитичар и лидер Покрета Слобода народу Бошко Вукићевић:

Не, Марковићу, Црква у Црној Гори жели само да буде црква, а ви је у томе онемогућавате, тј. желите да је ставите под вашу контролу, или да је угушите. Ако се ко у Црној Гори ставља изнад државе, то је владајућа партија и клептократска секта којој припадате. Јесте ли подсјетили ваше уважене госте да партија чији сте функционер влада Црном Гором већ три деценије? Зар такав један запањујући податак није нешто „недопустиво у цивилизованом свијету“? Како европским парламентарцима објашњавате ту бизарност, незабиљежену у било којој земљи модерне цивилизације, које су, све до једне, искусиле механизам демократске смјене власти на изборима?

Марковићу, повуците се док сте на вријеме. Народ се пробудио и већинска Црна Гора вас не жели више. Имајте достојанства макар у овим тренуцима и повуците се без изазивања сукоба. Нико више не може зауставити уздизање слободне Црне Горе“, закључио је Вукићевић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар