Вјере Главно

Влада Црне Горе обавезала Кривокапића да потпише Темељни уговор са СПЦ

ОН ПРЕТПОСТАВЉА ДА – ЗБОГ ПАДА ВЛАДЕ – НЕЋЕ СТИЋИ ДА ТО ОБАВИ
  • Потписивање Темељног уговора са СПЦ је и један од приоритета мањинске владе чије формирање је најавио Дритан Абазовић с циљем изласка из вешемесечне политичке и институционалне кризе. Абазовић се у сриједу увече у Београду приватно састао са патријархом Порфиријем

ПОДГОРИЧКИ портал ИН4С објавио је фотографију закључка црногорске владе, којим, се, између осталог, актуелни премијер Здравко Кривокапић обавезује да потпише усаглашени Темељни уговор са Српском православном црквом.

Констатује се да је влада упозната са током преговора са СПЦ о Темељном уговору и да не постоји, како се наводи, ниједан разлог као препрека за потписивање овог уговора.

У петој тачки закључка наводи се да су се министри обавезали да Нацрт уговора неће учинити јавним све док он не буде коначно усаглашен са СПЦ.

Закључак је усвојен на сједници владе 26. јануара о чему је раније издато саопштење, а већ сутрадан у готово свим црногорским медијима освануо је Нацрт поменутог уговора, који је црногорска влада доставила Српској православној цркви.

Раније усаглашени Темељни уговор између Владе Црне Горе и СПЦ требало је да буде потписан крајем маја прошле године, али је премијер Кривокапић тада то одбио уз образложење да га је потребно ускладити са Уставом Црне Горе и предложио да тај документ буде потписан 30. октобра на годишњицу смрти митрополита Амфилохија.

Кривокапић је у интервју ТВЦГ рекао да не вјерује да ће он бити потписник Темељног уговора са СПЦ.

Посланик Либералне партије Андрија Поповић изјавио је да ће, ако Кривокапић потпише Уговор, либерали то сматрати, како је навео, велеиздајом.

Поповић тврди да Нацрт темељног уговора, објављен јуче у медијима, бар у седам од 20 тачака није у сагласности са Уставом Црне Горе.

Иначе, потписивање Темељног уговора са СПЦ је и један од приоритета мањинске владе чије формирање је најавио лидер ГП УРА Дритан Абазовић с циљем изласка из вешемесечне политичке и институционалне кризе.

Абазовић се у сриједу увече у Београду приватно састао са патријархом Порфиријем.

Лидер СНП, чланице парламентарне већине која подржава формирање мањинске владе коју је предложио Абазовић, Владимир Јоковић, изјавио је синоћ за београдску Н1 тв. да ће се састати са патријархом Порфиријем.

Теме одвојених разговора Абазовића и Јоковића нису познате.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар